Anna, Cina och Agnes prisade vid nationaldagen i Kil

Arkivmaterial

Vid nationaldagsfirandet på hembygdsgården i Kil delades utmärkelsen Kilen, Stefan Holmstipendiet och Bergenfurstipendiet ut. Mottagare var Anna Beck, Kristina ”Cina” Olsson och Agnes Christensson.

Utmärkelsen Kilen till Anna Beck

20220606_nationaldag_hembygdsgården_0169_AnnaBeck_utmarkelsen_Kilen.jpg

– Utmärkelsen Kilen delar vi ut när någon gjort något extraordinärt. Det har Anna Beck gjort och därför har vi valt att ge dig utmärkelsen Kilen, sa Anders Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kil.

Motivering: Anna Beck har vunnit flera EM-, VM- och OS-medaljer, bland annat dubbla VM och EM-guld. Hon utsågs till årets kvinnliga idrottare vid parasportgalan 2022. Anna är med sin målmedvetenhet och mentala styrka en förebild för sin sport och sin hemkommun Kil.

Läs mer om utmärkelsen och vilka som fått den tidigare.

Stefan Holmstipendiet till Kristina ”Cina” Olsson

20220606_nationaldag_hembygdsgården_0146_webb.jpg

Stefan Holm och kommunalråd Anders Johansson delade ut Stefan Holmstipendiet till Kristina ”Cina”Olsson.

Motivering: Kristina ”Cina” Olsson, ledare i BKI Sunnanå, får 2021 års Stefan Holmstipendium. Med sitt brinnande engagemang och mångåriga erfarenhet som ledare, har Cina bidragit till föreningsutveckling och en meningsfull fritid för många i Kils kommun.

Läs mer om Stefan Holmstipendiet och vilka som fått det tidigare.

Bergenfurstipendiet till Agnes Christensson

20220606_nationaldag_hembygdsgården_0156_Webb.jpg

Yngve och Lilly Bergenfur stipendium delades ut för första gången 1994 och ska uppmuntra unga musiker och sångare i Kils kommun till förkovran och utveckling.

I år fick Agnes Christensson Bergenfurstipendiet på 10 000 kronor.

Motivering: För engagemang, förmåga att behärska olika musikstilar och egen utveckling inom musikalområdet.

Stipendiekommittén består av en representant från familjen Bergenfur, Frykeruds spelmanslag, Kils kyrkokör och Kils kulturskola

Lilly och Yngves minnesfond upprättades av pengar som Yngve fick när han sålde sin flygel, då de skulle flytta till serviceboende på Smeden. Yngve var utbildat kantor och folkskollärare. Han var förutom kantor även körledare och spelade fiol i spelmanslaget.

###

För mer information vänligen kontakta

Katarina Widell, kultur- och fritidssamordnare
katarina.widell@kil.se eller 0554-191 10