Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Fältverksamhet

Tre kvinnor i blåa jackor

Vi i förebyggargruppen bedriver under året fältarbete i Kil. Det betyder att vi rör oss ute på gator och i områden där ungdomar befinner sig. Vi tar kontakt, pratar och håller koll på läget.

Varför?

Fältverksamheten är ett sätt för oss att skapa och bevara relationer som vi har med ungdomar. Det är också en möjlighet att se hur den övergripande situationen i Kil ser ut på kvällar, nätter och helger. 

När är vi ute?

Mellan maj och september är vi ute flera kvällar i månaden. Under denna period försöker vi även att vara ute varje vecka och söka upp ungdomar under dagtid. Vi är också ute under så kallade riskhelger: valborgsmässoafton, skolavslutning, Kil-hela-veckan och Halloween. Under vinterhalvåret fältarbetar vi vissa eftermiddagar och kvällar.

Vad gör vi?

Om vi träffar en ungdom under 18 år som dricker, har druckit, bär på alkohol eller är märkbart påverkad ringer vi till målsman. Om vi inte lyckas få kontakt direkt, skickar vi brev.

Tips till dig som förälder

  • Håll kontakt med föräldrarna till ditt barns kompisar. Genom att t ex komma överens om vilken tid era barn ska komma hem, kan ni hjälpas åt att sätta gränser.

  • På samma sätt som du värnar om ditt barn i det fysiska livet bör du också hålla ett vakande öga över den virtuella världen. På Surfa lugnts webbplats finns tips och råd till föräldrar och andra vuxna kring ungas nätanvändande.
  • Var uppmärksam på langning av alkohol. Langning sker ofta av äldre kompisar och syskon. Om vi vuxna är uppmärksamma, kan vi försvåra för minderåriga att få tag i alkohol.

  • Forskning har visat att barn till föräldrar som har en tillåtande inställning till ungdomsdrickande också dricker mer alkohol. Bjud därför inte på alkohol hemma och förklara att det inte är okej att dricka alkohol när man är ung – inte hemma och inte med kompisar.

  • Vill du ha mer tips och råd kring tonåringar och alkohol - besök Tonårsparlören eller läs broschyr om Alkohol, narkotika, doping och tobak.

Kontakta oss gärna

Du känner igenom oss på våra kilsblåa jackor som det står Kils kommun på.

Har ni några tankar, funderingar eller annan oro kan ni nå oss via socialtjänstens reception, 0554-194 50.