De 30 stora, utställning inspirerad av Hilma af Klint

Välkommen på en unik utställning. Kils fjortonåringar har satsat på stort (och gjort konst i storformat).

Eleverna i årskurs 7 på Sannerudsskolan har följt i Hilma af Klints fotspår. Resultatet har blivit trettio stora målningar som mäter 1,50 x 2,28 meter vardera.

Nio av tavlorna hänger dessutom i skyltfönstren så att ingen fotgängare, EPA-traktorförare eller annan förbipasserande ska missa dem.

Utställningen är öppen 27 maj-5 juni under bibliotekets öppettider.

Så blev målningarna till

Eleverna målade små miniatyrer till abstrakt musik av en annan föregångare och kvinna, Hildegard av Bingen (1600-talet). Därefter fick de i grupper visa sin små verk och bestämma vilka delar av varandras miniatyrer de tyckte skulle finnas med på den stora. 

Skolan fick pappersrullar av Gruvöns bruk, slitstarktådant kraftpapper man använder att göra sockerpåsar av. Bakgrunden är målad med breda penslar av vanlig väggfärg. Därefter skapade de mönstret, som eleverna själva blev överraskade av hur bra det gjorde sig i storformat.

Vem var Hilma af Klint?

Hilma af Klint (1862-1944), är en konstnär som ägnade sig åt abstrakt konst innan den blev accepterad. Henne kommer eliten av konstkännare i världen att minnas länge. Hon skriver nämligen om historien om den abstrakta konstens ursprung.

Det är inte länge sedan hennes tavlor kom ut i dagsljuset, även om de målades för över 100 år sedan. Konstvärlden var inte redo. Man skrattade åt hennes stora färgsprakande verk. Och med vetskapen om att hon och fyra andra kvinnor ägnat sig åt spiritism, blev de än mer nervärderade.

En av dem var Vasilij Kandinskij, som sedan skulle ses som ursprunget för abstrakt konst. De var nästan årsgamla och 1911 slog han igenom med sin nya uppseendeväckande konststil. Den som han föraktat, när Hilma af Klint visat dem redan 1908.

Detta gjorde att hon tillverkade förvar åt sina stora tavlor 3,28×2,40 meter. Dessa skulle inte visas förrän människorna blivit redo att mota stilen. Dock skulle det ta cirka 40 år efter hennes död innan verken ställdes ut. Internationellt presenterades hennes konst första gången 1984.

Hon efterlämnade sig inte bara mer än 1200 verk, utan även antecknings- och skissböcker som uppgår till 124 stycken.

Mvh Gitte Jansson, bildlärare

 

 


« Tillbaka till kalendern