Offentlig konst

Surr, Sannerudsskolan

Vid Sannerudsskolan, i korsningen Långgatan/Karlslundsgatan hittar vi konstverket som fått namnet ”Surr”. Det består av lampor i form av bikupor och bikakeformade bänksektioner. Konstverket är gjort i ek och varmförzinkat stål. Kvällstid lyser bikuporna upp platsen med ett rött sken. Verket är gjort av konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström som hämtat inspiration från bisamhällen.

Surr_sannerudsskolan_Katarina_Widell.JPG

© Anna Oskarsson/Thomas Nordström

Lyssna på information om Surr i appen Storyspot.

Grogrund, Sannerudsskolan

Invid entrén till Sannerudsskolan 7-9, Karlslundsgatan 6, sticker ett lysande frö upp ur marken. Konstverket har fått namnet ”Grogrund” och är den ena delen i en tudelad gestaltning, skapad av formgivaren och konstnären Johanna Strand. Gestaltningen invigdes 2014.

Johanna Strand_Grogrund 2014.jpg

© Johanna Strand

Lyssna på information om Grogrund och Kunskapens skugga i appen Storyspot.

Kunskapens skugga, Sannerudsskolan

Konstverket ”Kunskapens skugga” är den andra delen i Johanna Strands tudelade gestaltning. Den består av tre stycken, 6 meter höga träd. En dunge av metall, trä och färg som fungerar som sittplats i entréhallen på Sannerudsskolan 7-9.

Kunskapens träd.jpg

© Johanna Strand

Lyssna på information om Grogrund och Kunskapens skugga i appen Storyspot.

Saghi (Winebringer), Bibliotekstorget

På bibliotekstorget finns en stenskulptur i rosa granit, ett tungt och kompakt material. Trots materialet utstrålar skulpturen lätthet med sin böjliga, kärleksfulla form.

Verket är skapat av Samaneh Reyhani och hon säger följande om sin skulptur; ”Saghi är en vanligt förekommande karaktär i persisk poesi. Hon är den som bringar vin till den törstande. Vinet symboliserar kärleken som kraft-ett sätt att förfina själen, att nå hemligheter och sanningar som finns djupt inom oss själva och i världen runt omkring oss. Formen är inspirerad av de vackra sjöar som finns omkring Kil. Skulpturens flytande rörelser är tänkta att påminna om både vatten och vinet som Saghi bringar. ”

Saqi.jpg

Lyssna på information om Saghi i appen Storyspot. 

Vandrande pilgrim och vattenspegel, Järnvägstorget

Ulf Lorensson beskriver sin skulptur ”som två sammansatta tredimensionella kilformar som i ett steg uttrycker rörelse och resande med sitt bagage av växtkultur.” De är tillverkade i corténstål.

Ulf berättar om konstverket, Vandrande Pilgrim; ”Läget och att Kil med sin tusenåriga historia ingick i en forn-, pilgims- och handlingsled inspirerade mig att skapa en koppling till rörelse och resande. Parken befolkas nu av fem stycken två meter höga urnor, som är tänkta att bära på växtlighet, som vandrande trädgårdar. I norra änden av torget har jag skapat en kilformad vattenspegel med en upphöjning som kan tjäna som scen.”

Vandrande pilgrim 1.jpg

© Ulf Lorensson

Lyssna på information om "Vandrande pilgrim" i appen Storyspot. 

Flöde och Träd, Vikstaskolan

Konstverken och skolan invigdes i september 2022. Verken har inspirerats och skapats utifrån teckningar gjorda av elever på Viksta- och Stenåsenskolan 2021.

Stina Siljings verk ”Flöde” på Vikstahallens fasad är lekfulla vågor som inspirerar till kreativitet med färger som representerar skolans värdegrundsarbete. Tittar man noga kan man se elevernas teckningar i verket.

Ellen Hellers konstverk ”Träd” symboliserar en liten skogsdunge som lockar till samling och social samvaro. Färgerna harmoniserar med skolans färger och ger ett tidlöst intryck. Materialet, corténstål, är hållbart och vackert, samt blir ett blickfång.

Vikstaskolan, Flöde och Träd.jpg

© Stina Siljing/Ellen Heller

Lyssna på information om "Flöde och träd" i appen Storyspot.