Frykstahöjden-Frykenbaden

På grund av rådande pandemi är Frykstastugan helt stängd. Ingen tipspromenad på söndagar tillsvidare.

Frykstahöjden är Kilsbornas fritidsparadis nummer ett. Där finns Frykstastugan där Kils Orienteringsklubb och Kils Skidförening huserar. Strax intill finns dessutom Friluftsfrämjandets stuga Fröjda.

Karta Frykstahöjden-Frykenbaden

I vanliga fall är Frykstastugans servering och omklädningsrum som regel öppna på tisdagar och torsdagar. På söndagar brukar det arrangeras en tipspromenad. På grund av rådande pandemi är dock Frykstastugan helt stängd för närvarande.

Ett elljusspår på 2,5 kilometer finns med möjlighet att förlänga eller korta av i den öppna och stigrika terrängen.

Norrut kan man följa Frykenleden via Frykenbaden vidare mot Nilsby. Vid ridhuset kan man ta av på Falletleden som följer Pickerudsbäckens dalgång och ansluter åter på Frykenleden norr om Frykenbaden. Vid ridhuset viker SISU-leden av mot Skidstugan i Deje och SISU-gården i Forshaga. Från Frykstahöjden kan man gå till Kils samhälle via Frykenleden som till stor del följer den naturstig som Naturskyddsföreningen i Kil gjort i ordning i Lövenstrandsområdet.

Naturen på Frykstahöjden består av flack hedtallskog med blåbärsris och lavar. Frykstahöjden består av isälvssediment. Vid slalombacken har man en fantastisk utsikt över Nedre Fryken. Norr om Frykstahöjden kan man följa sträckningen av Sveriges första järnväg. Här ligger dessutom vandrarhemmet i Fryksta. Längs Pickerudsbäcken finns raviner med en helt annan naturtyp. Här kan man se bäverdammar på nära håll. Två områden längs Pickerudsbäcken på kommunens mark har avsatts som biotopskydd 2008 och har därmed fått samma skydd som ett naturreservat.